Regulament

Regulamentul Concursului Național „Primavera, regal de teatru” 

  1. Titlul: Concurs Național „Primavera, regal de teatru”
  2. Context/argument

Orașul regal Sinaia, a fost vizitat de-a lungul timpului de scriitorilor români: Mihail Sebastian, Vasile Alecsandri, I.L.Caragiale, Mihai Eminescu, o adevărată elită a literelor românești.

Începând de anul acesta ne propunem să scoatem la lumină repertoriul dramatic al personalităților din familia regală care și-au încercat talentul domeniul artistic: Regina Elisabeta, regina Maria a României, Regele Mihai. Este cunoscută pasiunea membrilor familiei regale pentru creația literară, plastică și muzicală, prin care au contribuit la patrimoniul cultural al întregii tări. Această aplecare spre dezvoltarea artelor continuă o adevărată tradiție renascentistă europeană. Prin interpretarea unor monologuri și fragmente de texte dramatice, epice și lirice, participanții la concurs vor onora această moștenire culturală care a devenit o adevărată emblemă a orașului Sinaia. Astfel, încă de la dezvoltarea sa inițială, orașul nostru a fost o destinație turistică și culturală.

Concursul Național „Primavera, regal de teatru” din cadrul Proiectului educațional „Primavera, regal de teatru” – Concurs Național de Teatru pentru liceeni și elevi de gimnaziu se va desfășura pe două secțiuni: interpretare teatrală și monolog și își propune să dezvolte competențele artistice și de comunicare ale elevilor de gimnaziu și liceu, prin descoperirea creațiilor literare ale celor două regine scriitoare ale României și ale scriitorilor apreciați de curtea regală, prin participarea la un concurs de teatru, organizat la nivel național.

  1. Obiectivele proiectului (sau scopul)

O.1 Dezvoltarea abilităților de comunicare și expresie artistică la minimum 80% dintre elevii participanți pe parcursul etapelor de pregătire a elevilor și al celor trei zile de desfășurare a Concursului Național „Primavera, regal de teatru” prin sesiuni de ateliere și activități de pregătire teatrală.

  • Participarea în concurs a cel puțin 300 de elevi din țară.
  • Întâlnirea elevilor participanti la faza nationala cu cel puțin 5 specialiști în domeniul teatral în cadrul atelierelor.

O.2 Creșterea interesului elevilor pentru arta teatrală, prin:

  • Asigurarea participării a minimum 150 de elevi la etapa națională a concursului, până la încheierea perioadei de desfășurare.
  • Implicarea a cel puțin 50 de elevi din școlile sinăiene în organizarea și desfășurarea concursului.
  • Diseminarea rezultatelor proiectului în 100 unități școlare, într-un interval de 6 luni

O.3. Promovarea scrierilor literare ale autorilor din familia regală și scriitorilor apropiați Casei regale, prin

  • Susținerea a cel puțin 10 texte dramatice din acest repertoriu, în cadrul prestațiilor din concurs.
  • Realizarea unei broșuri în care să fie cuprinse cel puțin 10 texte dramatice din creatia reginelor–scriitoare.
  • Aducerea unui tribut real contribuțiilor culturale ale Casei Regale a Romaniei, prin organizarea unui atelier de creatie cu accent pe tradițiile populare zonale.

Scopul proiectului;

Dezvoltarea abilităților artistice, de comunicare și colaborare ale elevilor prin experiența teatrului și descoperirea creațiilor literare ale celor două regine scriitoare ale României și ale scriitorilor apreciați la curtea regală.

Concursul Național „Primavera, regal de teatru” se va desfășura în perioada 11 aprilie 2025 -13 aprilie 2025.

  1. Condiții de participare, grup țintă
  1. Pot participa formații de teatru de la licee și școli gimnaziale, formații de teatru de la Palate și Cluburi ale Copiilor de învățământ de stat, calificate la fazele județene sau interjudețene de profil.
  2. Concursul are două secţiuni: secţiunea de interpretare teatrală – trupe și secţiunea de interpretare teatrală – monolog.
  3. Un elev poate să facă parte doar dintr-o singură trupă de teatru prezentă în concurs, dar poate concura și la ambele secţiuni.
  4. Nu este permisă evoluţia în concursuri a altor persoane decât elevi din clasele V-XIII ai școlilor, colegiilor, liceelor și școlilor profesionale din țară sau din străinatate, cu vârsta între 12 -19 ani.
  5. Juriul va fi format din specialişti, decizia lor fiind incontestabilă.
  6. Timpul alocat montării și demontării decorului nu trebuie să depășească 10 minute.
  7. Prezența la toate workshopurile, spectacolele și activitățile conexe este obligatorie, acesta fiind și un criteriu de selecție pentru edițiile viitoare.
  8. Insistăm asupra respectării orelor de începere și a prezenței la toate evenimentele desfășurate în cadrul festivalului (workshopuri, conferințe motivaționale, drumeție de cunoaștere a Sinăii, vizionare de spectacole, etc.)
  9. Trupa de teatru care întârzie mai mult de 10 minute faţă de ora programată pentru începerea spectacolului va fi descalificată.
  10. Pentru acte de indisciplină şi pentru nerespectarea prezentului regulament, organizatorii pot descalifica concurenţii, suporterii şi trupele, sesizând şcolile, instituţiile de învăţământ şi pe părinţii celor în cauză.
  11. Organizatorii nu au obligaţia să pună la dispoziţie elemente de recuzită, dar pot face acest lucru, în măsura posibilităţilor și numai dacă sunt anunţaţi din timp.
  12. Organizatorii pun la dispoziţie sala de spectacole și spaţiile în care se vor desfășura activităţile conexe.
  1. Probe de concurs

Proiectului educațional „Primavera, regal de teatru” – Concurs Național de Teatru pentru liceeni și elevi de gimnaziu se desfășoară în regim de concurs pe două categorii:  monolog/improvizație și trupe de teatru și va avea două secțiuni teatru liceal si teatru gimnazial.

Fiecare trupă va interpreta o piesă de teatru sau un fragment selectat, având oportunitatea de a demonstra creativitatea și abilitățile artistice dezvoltate în perioada de pregătire, iar fiecare interpretare va fi evaluată de un juriu compus din profesioniști din domeniul teatrului și al educației artistice, care vor oferi feedback și vor evalua conform unui barem prestabilit. Durata prestației teatrale a fiecărei trupe este de maximum 60 min.

Etapa județeană va fi organizată de către inspectoratele școlare județene.

Înscriere și desfășurare  – Etapa Județeană

21 februarie – 1 martie  2025

Inspectoratul școlar din fiecare judeţ va organiza faza judeţeană în baza regulamentului concursului, va întocmi programul şi va constitui juriul format strict din specialiști cu rezultate deosebite. La nivel de județ va fi selectată o singură trupă de teatru.

Etapa națională

– Înscrierea elevilor la etapa națională –  1 martie –  8 martie 2025

– Selectarea echipajelor prezente la faza finală se va face de către un juriu de specialitate în urma vizionării materialelor filmate trimise de fiecare participant.

– Desfășurarea concursului la etapa națională- 11 aprilie 2025 -13 aprilie 2025.

  1. Calendarul și modul de desfășurare:
  2. Programul concursului

Ziua 1 – 11 aprilie 2025

  • Primirea invitaților: Participanții și profesorii coordonatori sunt așteptați la ora 10:00.
  • Conferința de presă (ora 11:00): Evenimentul va include prezentarea obiectivelor concursului și importanța sa culturală.
  • Conferința națională de Evaluare a proiectelor naționale (ora 13:00): Discuție și evaluare a proiectelor cu impact național, axate pe valorile culturale și artistice românești.
  • Atelierul 1 – „Descifrarea simbolurilor cusute pe iile regale” (ora 14:30): Atelier interactiv în care elevii vor învăța despre simbolurile tradiționale purtate de Majestățile lor Regina Elisabeta și Regina Maria. Tot aici se lansează și activitatea de „Vânătoarea de comori regale”; participanții primesc primele indicii pentru această activitate, care va dura până pe 13 aprilie.
  • Atelierul 2 – „Mișcarea în arta actorului” (ora 15:30): Participanții vor explora tehnici de mișcare scenică și expresivitate în teatru.
  • Concursul de teatru (ora 16:00): Fiecare trupă își va prezenta spectacolul conform ordinii stabilite de organizatori.

Ziua 2 – 12 aprilie 2025

  • Conferința națională „Influența regalității asupra dezvoltării Orașului Sinaia și a Romaniei” (ora 10:00): Eveniment educativ despre istoria și importanța culturală a Castelului Peleș.
  • Concursul de teatru – Continuare (ora 13:00): Se desfășoară prezentările trupelor rămase și evaluarea spectacolelor de către juriu.

Ziua 3 – 13 aprilie 2024

  • Rezultatele activității „Vânătoarea de comori regale” (ora 11:00): Încheierea activității de căutare de comori, iar echipele care au descoperit toate indiciile vor fi premiate
  • Premierea participanților (ora 10:00): Se anunță câștigătorii și se acordă diplome și trofee pentru cele mai bune reprezentații.
  1. SECȚIUNI

 Secțiunea Teatru

  • Participanţii la secţiunea de interpretare teatrală – trupe pot alege texte dramatice, texte lirice sau texte epice dramatizate.
  • Participanţii la acest concurs pot alege, un text literar al unui autor care face parte din familia regală sau dintre apropiaţii familiei regale. În vederea îndeplinirii acestui criteriu, organizatorii pun la dispoziţie o bibliografie orientativă.
  • Trupele vor fi formate din 4-10 membri;
  • Concurenţii vor folosi recuzită și decoruri proprii ;
  • Fişa de înscriere va conține specificațiile tehnice (materiale, sonorizare ) necesare în concurs.
  • Durată spectacolelor va fi de minim 15 minute și maxim 60 minute. După cele 60 de minute se va închide cortina.
  • categoria de vârstă 11-14 ani – gimnazial.
  • categoria de vârstă 15-19 ani – liceal.

Secțiunea –Monolog/Improvizație.

  • Participanţii la secţiunea de interpretare teatrală – monolog pot alege texte dramatice, texte lirice sau texte epice dramatizate.
  • Participanţii la acest concurs pot alege, un text literar al unui autor care face parte din familia regală sau dintre apropiaţii familiei regale. În vederea îndeplinirii acestui criteriu, organizatorii pun la dispoziţie o bibliografie orientativă.
  • Participanții la secţiunea de interpretare teatrală – monolog vor prezenta unul sau mai multe momente artistice individuale totalizând cel mult 10 minute, din genul monolog dramatic sau recitări.
  • Monologul poate fi dintr-o piesă de teatru (dramă, comedie, muzical etc.) cu un singur personaj sau selectat dintr-o piesă cu mai multe personaje.
  • Monologul poate să constea în recitarea unuia sau mai multor texte lirice, cu condiţia respectării temei – autori membri ai familiei regale sau apropiaţi ai acesteia.
  • Este permisă folosirea unor elemente de recuzită pentru susţinerea monologului.
  • Rostirea, interpretarea, sugerarea sau transmiterea în orice fel prin gesturi, semne sau elemente de decor şi îmbrăcăminte a unor texte sau mesaje cu caracter politic, obscen, pornografic, rasist, revendicativ sau care promovează intoleranţa, lipsa de bun-simţ, discriminarea de orice fel sunt interzise. Trupele care încalcă această regulă, la sesizarea membrilor juriului, vor fi eliminate din concurs.
  • categoria de vârstă 11-14 ani – gimnazial.
  • categoria de vârstă 15-19 ani – liceal.
  • EVALUARE

CRITERII DE EVALUARE :

Teatru/Monolog/Improvizație:

  • Corectitudine lingvistică,
  • Ţinută scenică adecvată personajului prezentat,
  • Stil interpretativ,
  • Autenticitate,
  • Expresivitatea artistică,
  • Calităţile interpretative (intonaţie, claritate, pronunţie, dicție)
  1. Conducerea concursului/festivalului, evaluarea
  • Echipa de conducere

Conducerea concursului este asigurată de o echipă formată din coordonatorii proiectului, membrii comitetului de organizare, și reprezentanți ai partenerilor instituționali. Această echipă supraveghează desfășurarea corectă și imparțială a tuturor etapelor concursului și asunt responsabili de

  • Asigurarea respectării regulamentului de către toți participanții;
  • Medierea și rezolvarea eventualele contestații sau probleme apărute în timpul desfășurării concursului;
  • Confirmarea clasamentul final și semna deciziile privind premierea.
  • Comitetul de Organizare

Comitetul de organizare este responsabil de planificarea și gestionarea logisticii evenimentului, incluzând:

  • Selecția și invitarea echipelor calificate;
  • Stabilirea locațiilor și programului pentru fazele de concurs;
  • Coordonarea comunicării și relațiilor cu participanții, instructorii, părinții și partenerii.
  • nregistrarea participanților și gestionarea documentelor necesare;
  • Comunicarea rezultatelor intermediare și finale către participanți;
  • Gestionarea arhivării documentelor și proceselor verbale aferente concursului.
  • Comisia de jurizare

Comisia de jurizare, formată din experți și specialiști în artele teatrale, are autoritatea exclusivă de a evalua prestațiile participanților conform criteriilor stabilite în regulament. Jurizarea se va face în mod obiectiv, iar deciziile comisiei sunt definitive și irevocabile.

  • Rapoarte și Evaluări

Echipa de conducere întocmește un raport final asupra concursului, incluzând aspecte organizatorice, dificultăți întâmpinate, feedback-ul participanților și concluzii pentru edițiile viitoare. Acest raport este transmis către Ministerul Educației și partenerii oficiali.

  1. Mediatizarea proiectului

Mediatizarea concursului va include utilizarea unei varietăți de canale pentru a atinge publicul țintă:

  • Presa scrisă și online – Articole și comunicate de presă în publicații locale și naționale.

Televiziuni și posturi de radio – Prezentări și interviuri despre concurs și evoluția acestuia în emisiuni locale și naționale.

  • Rețele de socializare – Publicarea de postări, fotografii, videoclipuri și relatări în timp real pe platforme precum Facebook, Instagram și YouTube, pentru a atrage un public tânăr și a permite o diseminare rapidă a informațiilor.
  • Website-ul concursului și al partenerilor – Publicarea programului, regulamentului, noutăților și rezultatelor concursului pe site-ul oficial al proiectului și pe platformele partenerilor.
  • Evenimente media

Vor fi organizate evenimente speciale pentru presă, menite să atragă atenția asupra importanței proiectului și impactului său:

  • Conferința de presă de deschidere – Eveniment oficial de anunțare a proiectului, în care se prezintă detalii despre concurs, obiectivele acestuia și sprijinul din partea partenerilor.
  • Conferința națională de Evaluare a proiectelor naționale – Ocazie de a sublinia impactul proiectului asupra dezvoltării abilităților artistice ale tinerilor.
  • Gala de premiere – Organizată la finalul concursului, gala va fi un eveniment festiv și o ocazie de recunoaștere a rezultatelor participanților, care va include invitați speciali și va beneficia de o acoperire media extinsă.
  • Materiale promoționale

Pentru promovarea concursului, se vor crea și distribui materiale specifice:

Afișe și pliante – Distribuite în școli, licee, teatre și alte instituții culturale, cu scopul de a atrage atenția asupra concursului și de a informa publicul despre programul acestuia.

Materiale video – Clipuri de promovare care evidențiază momente din concurs, interviuri cu participanți și cadre din atelierele și activitățile desfășurate.

  1. Certificare

Evaluarea probelor se face, prin punctaj de la 0 la 100, pe baza criteriilor la prezentul regulament.

Punctajul final al fiecărei trupe, este media aritmetică, fără rotunjiri, a punctajelor acordate de fiecare membru al comisiei. Ierarhia finală se stabilește în ordinea descrescătoare a punctajului obținut de fiecare trupă, formaţie, grup.

Se vor acorda la cele două categorii de vârsta pentru fiecare secţiune premiile I, II, III şi 3 menţiuni, premii speciale pentru cea mai buna actrită, cel mai bun actor. Se vor acorda premiile I, II, III şi mențiune la toate secțiunile din concurs. Trofeul MASCA se acordă  pentru cea mai bună formație din concurs.

(1) Trofeul MASCA, se acordă formației care a obţinut 100 de puncte.

(2) Premiul I se acordă formației care a obţinut între 95- 99 de puncte.

(3) Premiul II se acordă formației care a obținut între 90- 94 de puncte.

(4) Premiul III se acordă formației care a obţinut între 85-89 de puncte.

  1. Dispoziții finale
  • Organizatorii își rezervă dreptul de a aduce modificări minore programului în funcție de numărul de participanți și condițiile meteo.
  • Fiecare trupă este responsabilă de transportul echipamentului și de asigurarea respectării regulamentului de concurs.
  • Toate activitățile concursului vor fi desfășurate în conformitate cu normele de securitate și protecție a participanților.
  • Grupurile de concurenți minori se pot caza doar însoţiți de persoane majore (coordonatori, părinți, cadre didactice).
  • Deplasarea elevilor de la locul de cazare până la locurile în care se desfășoară activităţile concursului se va realiza numai în prezenţa profesorilor sau adulţilor însoţitori.
  • Consumul de alcool sau substanţe interzise este interzis pe tot parcursul derulării concursului, atât în spațiile de cazare, cât şi în incinta locurilor unde se desfășoară concursul, precum şi în sălile de festivități ale ceremoniilor. Orice constatare a încălcării acestei reguli atrage după sine excluderea din concurs a echipei, în orice moment al concursului.
  • În cadrul reprezentaţiilor și în toate incintele în care se desfășoară activităţi este strict interzisă folosirea focului și a substanţelor ușor inflamabile (lumânări, artificii, petarde etc.).
  • Imagini cu participanţii la concurs vor fi făcute publice (pe site-uri și reţele de socializare relevante pentru concurs) numai cu acordul scris al părinţilor/tutorilor legali.

Bibliografie orientativă recomandată